Ο κινηματογράφος εισέρχεται στα σχολεία, μεταμορφώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου του οι μαθητές Γυμνασίου Μ. Καλυβίων την Πέμπτη 23-11-23 παρακολούθησαν στον χώρο του Δημοτικού κινηματογράφου στον Πολυχώρο Ματσόπουλου την ταινία Offside, η οποία διατίθεται δωρεάν σε μαθητές όλης της χώρας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μια δράση του Δήμου Τρικκαίων και του Δημοτικού κινηματογράφου σε συνεργασία με τη Δ.Δ.Ε. Τρικάλων. Η ταινία ήταν η αφορμή για μια σειρά προβληματισμών κ΄ συζητήσεων των μαθητών σχετικά με τα θέματα του φανατισμού και της βίας στα γήπεδα αλλά και του των γυναικών στο Ιράν από την παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Τα μηνύματα ήταν εμφανή: ναι στον αθλητισμό που ενώνει, που οδηγεί στην συναδέλφωση ανθρώπων και λαών, όχι στα στερεότυπα κατά των γυναικών. Nαι στο αθλητικό ιδεώδες, γνωστό και από την αρχαιότητα, στην πολιτισμένη συμπεριφορά των φιλάθλων, στην ευγενή άμιλλα και όχι στον ανταγωνισμό των αθλητών, στην ισότητα γυναικών – αντρών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα διδάσκονται πια και έξω από τις σχολικές αίθουσες με τους μαθητές να εμπλέκονται ενεργητικά στο μάθημα και να μπαίνουν στον εντυπωσιακό κόσμο της οπτικοακουστικής παιδείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο